Hol tartunk most? – Mindennapok Leóval

Hol is tart most Leó? Hivatalosan másfél éves lesz, ennek megfelelően nő mint a bolondgomba, és jönnek a fogai is. Minden másban eltérünk az életkorától, de érdemes megkülönböztetni rossz napokat és jó napokat.

A rossz napokból sajnos néha elég sok kijut. Ilyenkor nyűgös, vigasztalhatatlan és láthatóan küzd a belső ingereivel, általában csekély sikerrel. Nem tudjuk, a belső ingerek mennyire köthetőek valós szervi problémákhoz (pl emésztési fájdalom, fogfájás, stb) és mennyire a kis fejecskéjében létező érzések csak. Mindenesetre ezeken a napokon általában annyira befelé figyel, hogy nehéz vele interakcióba lépni. Folyamatos szórakoztatást, figyelemelterelést igényel, különben annyira bele tudja lovallni magát a zokogásba, hogy nagyon hosszúvá és fárasztóvá válik a lenyugtatása.

Szerencsére vannak jobb napok is. Ezeket általában az jellemzi, hogy Leó tud koncentrálni valamennyit, kicsit próbálja felfedezni a külvilágot, általában a hangokon keresztül. Ilyenkor nagyon szereti az érintést, ha kedvenc játékait játsszuk vele, de egyben ez is a legjobb időszak az új dolgok kipróbálására.

Amikor épp tud figyelni a külvilágra, Leó elsődlegesen a hangokon keresztül ismeri meg a környezetét. Mint minden gyerek, ő is imádja az állathangokat, akár dalokban, akár eredetiben. Bármilyen hétköznapitól eltérő hang érdekes tud lenni, néha egy szemeteszsák zörgése is annyira vicces, hogy a könnyünk is kicsordul a sok nevetéstől.

A hangokon kivül Leó nagyon szeret még ugrálni, illetve ha dobálják. Egészen kis korában ez volt az első rituálé, amivel stabilan mosolyt tudtunk csalni az arcára: csak segíteni kellett neki, hogy a lábaival fel-le tudjon ugrálni. Jó kis kardió gyakorlat, ajánlom minden kisgyerekes szülőnek otthonra.

Másik kedvenc játéka a légáramok felfedezése: néha elég csak egy kicsit megfújni a kezét, és máris előveszi azt az igazi Leós, teli arcos vigyorát. Ha kimegyünk a kertbe, és fúj egy kis szellő, Leó biztosan élvezni fogja.